fredag 30 maj 2014

Hugo har slutat amma (?)

Det senaste dygnet har Hugo inte velat amma alls, det verkar som att han nu anser sig vara klar med den biten. När jag erbjudit honom att amma de senaste gångerna har han liksom skjutit bort sig med händerna och skrattat till, som att han tänker "Vad gör du människa?". I natt när jag försökte amma honom, när han vaknade och var ledsen, blev han till och med jättearg. Vatten ur nappflaska gick bra däremot, och sedan kunde han somna om.

Jag är förvånad! Jag har ju så smått börjat fasa ut amningen, men jag är ändå fortfarande uppe i ett antal amningar per dygn, och det här verkar liksom gå för enkelt. Men å andra sidan, när jag tänker efter, så har det varit flera tillfällen de senaste dygnen då han visat att han inte var intresserad. Och med Hugo går saker och ting ganska fort. Inte bara är han tidig med att lära sig vissa grejer, han genomför dem liksom på en gång också. När han började gå, det var väl en tre veckor sedan, så upplevde jag att han var vinglig i några få dagar. Nu knallar han runt i lägenheten som om han aldrig gjort annat, han är jättestadig och säker. Och inte ens tio månader fyllda! Han verkar lika säker i sitt "beslut" att sluta amma. Jag kommer att erbjuda honom några gånger till, men är rätt säker på att han inte kommer vilja.

De har ju börjat sova alltmer i sina spjälsängar, och jag har börjat försöka lägga båda samtidigt litet mer systematiskt de senaste dagarna. Jag tar in dem i sovrummet och ger dem välling, och försöker vagga en av dem i taget till sömns, samtidigt som jag sjunger några vaggvisor för dem. Det har gått sådär, ganska många protester har det varit. men det känns som att det går bättre och bättre och att de sover allt längre stunder i streck. I natt vaknade Hugo bara en gång, och ville då som sagt inte amma. Thelma vaknade och ammade två gånger och fick sova sista delen av natten i min säng.

Sammantaget anar jag en framtid då båda barnen (fingers crossed!) sover i sina egna sängar och större delen av natten utan att vakna. Då kommer det inte göra lika mycket att gå upp klockan halv fem känner jag.

Förvåning, som sagt, och litet "Plötsligt händer det!"

En annan first var att Olivia var hemma hos en kompis och lekte igår, utan att någon av oss var med. Frihetskänsla!


2 kommentarer:

 1. Intressant med Hugo och amningen! Alfred fick jag tvinga att sluta amma när han var närmare två för att jag inte orkade längre, så det ska bli spännande att se hur det blir den här gången.
  Hoppas det fortsätter gå bra med läggning och sömn! Det där kanske är en bra ålder att testa mer läggningsrutiner för oss också - än så länge kör vi lite som det faller sig, men så kan vi väl inte hålla på i evighet, antar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra rutiner är inte satta än, de är verkligen fortfarande på experimentstadiet. Det var SÅ mycket lättare med bara ett barn att hålla reda på!
   Jo, det är skönt med amningen. Har provat några gånger till och han är verkligen inte intresserad men blir nu jätteivrig när jag förbereder hans välling. Så det känns bra, han har gjort valet själv :)
   Thelma däremot verkar vilja amma mer än innan, och har börjat spotta ut mat när hon får annat. Men det är förhoppningsvis bara tillfälligt!

   Radera